Haber

ANTALYA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ SONA ERDİ

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali, aylardır Türkiye’nin farklı şehirlerinde sergiler, konserler, tiyatrolar, opera ve bale gösterileri, sinema gösterimleri, çocuk etkinlikleri ve röportajlarla milyonlarca ziyaretçiyle buluştu.

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri adı altında 11 farklı ili kapsayan, 30 bine yakın sanatçının katılımıyla 500’den fazla yerde 4 binin üzerinde etkinliğin gerçekleştirildiği 100 gün süren festival serisinin son durağı Antalya oldu. . 9 gün süren festival Antalyalıların yoğun ilgisiyle sona erdi.

Festivalin son günü olan 12 Kasım’da Antalya Arkeoloji Müzesi çok özel bir konsere ev sahipliği yaptı. Caz Özhan’ın öğrencileri ve yeteneklerinin yanı sıra adından söz ettiren genç kemancılar Peren Alan, Atahan Dinç, Irmak Kıran da Cameratalia Oda Orkestrası eşliğinde sahne aldı. Antalya Kültür Yolu Festivali yelken yarışlarıyla başladı. Festival kapsamında Antalya Nekropol Müzesi’nin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yapıldı. Bölgedeki mezarlardan çıkarılan toplam 457 eser, Antalya Nekropol Müzesi’nde sergilenmeye devam ediyor.

KAZI LİDERLERİYLE ANTİK KENTLER ZİYARET EDİLDİ

Tarih meraklıları festivale özel olarak Müze Kart ile Antalya’nın değerli kazı alanlarını gezme fırsatı buldu. Dr. Nevzat Çelik ve Myra, Prof. Dr. Havva Işık ve Patara, Doç. Gökçen Kurtuluş Öztaşkın ve Olimpos, Prof. Dr. Phaselis, Murat Arslan, Dr. Aspendos, Mustafa Alım, Prof. Dr. Feriştah Alanyalı ve Side, Prof. Dr. Sedef Çokay Kepçe ve Perge, Doç. Hasan Ertuğ Ergürer ile Syedra Antik Kenti gezileri, Prof. Dr. Osman Eravşar ile Alanya Kalesi turu düzenlendi.

GÜNCEL VE ​​DİJİTAL SANAT SERGİLERİ

Festivallerin başladığı ilk günden itibaren yoğun ilgi gören ve son olarak Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü’nde dijital sanat kategorisinde ödül alan Refik Anadol’un Rönesans Düşleri dijital bilgi heykeli, Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi’nde sanatçılarla buluştu Antalya’da. Hakan Yılmaz ve Seyd Ahmet’in dünyanın farklı yerlerinde ve dönemlerinde üretilmiş çini örneklerinin kolajlanmasıyla hazırlanan ‘Sonsuzluğun Kapısı’ başlıklı NFT sergisi Side Antik Tiyatrosu’nda sergilendi. Türkiye’de Anamorfik 3 boyutlu illüzyon sanat enstalasyonlarının oluşturulmasında öncü isimlerden Mert Onaran, Hıdırıklık Kulesi’nde özel bir yansıma projesiyle yer aldı. Çağdaş sanat alanında üretim yapan 30 sanatçının eserlerinden oluşan Far and Near Stands Vol.II Belmondo House’daydı. ‘Eskizden Piksele Dijital Sanat’ Antalya Kültür Sanat’ta (AKS) Antalyalıların beğenisine sunulurken, ‘Bir Rüyanın İnşası’ da Cumhuriyet Meydanı’nda Antalyalıların beğenisine sunuldu. Hadrian Kapısı’nda Arka Meydan standı vardı. Fotoğraflara verdiği görsel efektlerle büyük beğeni toplayan Mirza Kök’ün ‘Bakış Açısı İşleme Sergisi’, Kültür Sanat Kaleiçi Evi’nde Antalyalı sanatseverlerle buluştu.

CUMHURİYET MEYDANI’NDA MUHTEŞEM OLAYLAR

Festival boyunca Cumhuriyet Meydanı ve Side Antik Tiyatrosu’nda düzenlenen ücretsiz konserler sanatseverlerle buluştu. Festivalin Cumhuriyet Meydanı programında ‘Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Arpanatolia Konseri’, ‘Yücel Arzen Necip Fazıl Kısakürek 40. Yıl Sakarya Türküsü’, ‘Senfonik Afara Uğur Aslan’ konserleri yer aldı. Antalya Devlet Opera ve Balesi, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, ebediyete vedasının 85’inci yılında 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Konseri ile andı.

ANTİK TİYATRO KONSERLERİ SİDE’A RENK KATTI

Side Antik Tiyatrosu dokuz gün boyunca konserlere ev sahipliği yaptı. Devlet Çok Sesli Korosu, Carl Orff’un muhteşem eseri Carmina Burana’yı seslendirdi. Konserde dünyanın en çok seslendirilen koro eseri Carmina Burana’nın piyano ve perküsyon olmak üzere iki versiyonu Devlet Çoksesli Koro Şefi Burak Onur Erdem yönetiminde yorumlandı. Neşet Ertaş Türkülerli Senfoni, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nın ‘Atatürk’ün En Sevilen Şarkıları’ konseri ve Nes Tiyatrosu’nun sahnelediği İzler müzikali Side Antik Kenti’ne renk kattı. Festivalde ‘Toplu Öyküler’, ‘Buz Çözülmeden Önce’, ‘Peter Pan’, ‘Midas’ın Kulakları’ ve ‘Sivri Fare’nin Evcilleştirilmesi’ oyunları Antalya, Sivas ve İstanbul Devlet Tiyatroları’nda sahnelendi. Antalya Devlet Opera ve Balesi ‘Kamelyalı Kadınö’ ve ‘Şekeronyaö’ ile seyirciyle buluştu. Şiir ve görsel gösterilerle renklenen ‘İzler’ adlı müzikli oyun da Side Antik Tiyatrosu’nda sahnelendi. Ülkemizin önde gelen klarnet virtüözlerinden Serkan Çağrı ile Yunanistan’ın dünyaca ünlü klarnet sanatçısı Vassilis Saleas da Side Antik Tiyatrosu’nda bir araya geldi.

LEZZETLİ GASTRONOMİ ETKİNLİKLERİ

Antalya Kültür Yolu Festivali kapsamında lezzet atölyeleri ve tadım günleri de düzenlendi. Festivalde Şeker Atölyesi, Kahve Demleme ve Tadım Atölyesi, Tadım Günleri, Sürmeli Pasta Tadımı, Suşi Yapımı gibi lezzet atölyeleri gastronomi meraklılarının beğenisine sunuldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığımızın düzenlediği Antalya Kültür Yolu Şenliği ve Cumhuriyetimizin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında Türk Yıldızları, 10 Kasım Cuma günü Konyaaltı Sahilinde Cedde Saygı Uçuşu ve Kalp figürü çizimi yaptı. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayan ‘Cumhuriyete Borçluyuz’ sergisi, Antalya Kültür Yolu Festivali kapsamında Antalya Akvaryum’da da izlenebilecek. İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı TSM İcra Kurulu, Şef Aydemir Tuncer yönetimindeki Antalya Kültür Yolu Şenliği’nde Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü andı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Antalya ziyaretlerindeki anlarının kaydedildiği ‘Atatürk’ün Sonsuzluk Yolculuğu’ sergisi, Antalya Kültür Yolu kapsamında Antalya Atatürk Evi ve Müzesi’nde ziyaretçilere açıldı. Festival. Atatürk’ün ziyaretleri sırasında kendisine tahsis edilen konak, ziyaretlerinin anısına müze haline getirildi. Atatürk Evi ve Müzesi’nin alt katında Atatürk’ün Antalya ziyaretlerini anlatan bir fotoğraf standı da bulunuyordu. Olgunlaştırma Enstitüsü’nde Atatürk’ün Kitre Bebekleri standı büyük ilgi gördü. Antalya Devlet Opera ve Balesi, Antalya Kültür Yolu Festivali kapsamında ’10 Kasım Atatürk’ü Anma Konseri’ düzenledi. Antalya Devlet Opera ve Balesi’nin bu yıl da büyük bir titizlikle hazırladığı repertuarda, her yıl olduğu gibi Atatürk’ün en sevdiği opera olan Tosca’nın eserleri de seslendirildi. Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, 10 Kasım akşamı ‘Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar’ konseriyle Side Antik Tiyatrosu’nda sahnedeydi.

basciftlik-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu