Teknoloji

‘Neden Her Gün Bir Kitap Okumalısınız?’ Bilime Göre Sorunun 10 Yanıtı

Dünyada yaşayan tüm insanlar, her gün kitap okumanın ne kadar iyi olduğu konusunda mutlaka hemfikir olacaktır. Ancak Kim her gün kitap okur? Ne yazık ki sadece ülkemizde değil tüm dünyada kitap okuma oranı giderek azalıyor. Kitap okuma oranındaki düşüşün en büyük nedeni ise teknoloji, internet ve dolayısıyla taşınabilir cihazların yaygınlaşması olarak görülüyor.

Matbaanın cezbedici kokusunu içinize çekerken kitap sayfalarının arasında kaybolmanın verdiği hazzın yanı sıra, kitap okumakla zihinsel gelişim arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösteren birçok çalışma bulunmaktadır. eğer Neden her gün kitap okumalısınız?Merak ediyorsanız kitap okuma alışkanlığının insanlığa neler kazandırdığına dair bilim adamlarının yaptığı çalışmalar tüm merakınızı giderecek ve en yakınınızdaki kitaba sarılmanıza neden olacaktır.

Bilimle karşılaştırıldığında neden her gün kitap okumalısınız?

  • Daha uygun bir meslek edinme şansınızı artırır.
  • Antrenman yaparak beyninizin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Stres seviyenizi önemli ölçüde azaltır.
  • Liderlik için gereken nitelikleri kazanmanıza yardımcı olur.
  • Hayatınızı uzatır.
  • Daha yaratıcı ve daha hızlı kararlar vermenizi sağlar.
  • Benzersiz kişiliğinizi yaratmanıza ve geliştirmenize olanak tanır.
  • Kitap okumak Alzheimer’la mücadelede en büyük silahınızdır.
  • Kendinize olan güveninizi arttırır.
  • İletişim becerilerinizi geliştirir.

Daha iyi bir iş bulma şansınızı artırır:

Kitap okumakla daha iyi bir işe sahip olmak arasındaki bağlantı Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmayla ortaya çıktı. Araştırmada 1970 doğumlu ve ilk gençlik döneminde olan 17.200 bireye anket uygulandı. kitap okuma alışkanlığı diye sordu. Araştırmaya göre 16 yaşında düzenli kitap okuyan bireylerin 33 yaşında daha iyi bir işe sahip olduğu görüldü. Araştırmada meslek ile diğer değişkenler arasında doğrudan bir bağlantı bulunamadı.

Antrenman yaparak beyninizi güçlendirir:

Tüm vücudunuz gibi beyninizin de eğitime ihtiyacı var. Neden her gün kitap okumalısınız? Soruyu Yale Üniversitesi’ne bağlı Haskins Laboratuvarları’nın araştırma direktörü Ken Pugh yanıtlıyor. Pugh’a göre beynin önemli noktalarını çalıştıran dil, seçici dikkat, sürekli dikkat, biliş ve hayal gücü becerileri kitap okumakla gelişiyor. Kitap okuma, hayal gücü ve düşünmeyeteneğini geliştirir.

Stres seviyenizi önemli ölçüde azaltır:

İngiltere’deki Sussex Üniversitesi’ndeki bilim adamlarının 2009 yılında yaptığı bir araştırmada, farklı etkinlikler kalp atış hızı ve kas gerginliği Ne kadar azaldığını ölçtüler. Yapılan araştırmalara göre 6 dakika kitap okumak bile kişinin gerginlik düzeyini %68 oranında azaltıyor.

Araştırma sonuçlarına göre yürümek gerginlik düzeyini %42, bir fincan çay veya kahve içmek %54, müzik dinlemek ise %61 oranında azaltıyor. Bütün bu faaliyetlerden ki bu çok daha güçlü bir gerilim düşürücüdürKitap okumanın rahatlatıcı etkisinin nedenleri, dikkati dağıtma ve okuyucuyu tamamen odaklama durumuna getirme yeteneğidir.

Liderlik için gereken nitelikleri kazanmanıza yardımcı olur:

Passion and Aspiration: Stories from the Proper and Brightest Young Business Leaders adlı kitabın yazarı John Coleman’a göre; Kitap okumak sözel zekayı arttırır ve bireye, bir başkanın olmazsa olmaz nitelikleri Usta konuşmacı ve açık bağlantıcı becerilerini beraberinde getirir. Kitap okuyarak duygusal zekası artan bir iş insanı, liderlik, yöneticilik gibi konularda çok daha başarılı olur.

Hayatınızı uzatır:

Neden her gün kitap okumalısınız? Sorunun bir cevabını daha Yale Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı başka bir araştırmadan öğreniyoruz. 12 yıl boyunca 50 yaş üstü 3600’den fazla kişi üzerinde yapılan araştırmada; Her gün 30 dakika kitap, dergi veya gazete okuyanlar diğerleriyle karşılaştırıldığında2 yıl daha fazla yaşadıkları belirlendi.

Araştırma bununla bitmiyor. Haftada 3,5 saatten fazla kitap okuyan katılımcıların ölüm riskinin yüzde 23, haftada 3,5 saatten az kitap okuyan katılımcıların ise yüzde 17 daha düşük ölüm riskine sahip olduğu görüldü. Kuyu Uzun yaşamın bir şifresi dahaHer gün düzenli olarak kitap okumak.

Daha yaratıcı ve daha hızlı kararlar vermenizi sağlar:

Maja Djikic, Toronto Üniversitesi’nden psikolog; Sadece kitap okumak değil, aynı zamanda kurgu kitaplarını okumanın değerini de vurguluyor Bir çalışmaya imza attı. Araştırmada 100 kişilik bir gruptan kurgusal ve kurgu olmayan bir hikaye ve makale okumaları istendi. Daha sonra bu insanlara önemli kararlar vermeleri gereken bir sınav verildi. Sonuç oldukça çekiciydi.

Test sonuçlarına göre kurgu öykü okuyan bireyler, kurgu olmayan yazı okuyan bireylere göre çok daha hızlı ve yaratıcı kararlar vermişlerdir. Djikic bu durumu şöyle açıklıyor: “Kurgu okurken zihnimizi açık tutmaya çalışıyoruz çünkü belirsizliği kaldırabiliriz.” şeklinde açıklıyor. Sadece bir kurgu kitabı okurken bile Aklımız inanç alanını terk ediyoralışılmadık durumlara karşı hızlı ve yaratıcı fikirler üretmeye hazır hale gelir.

Benzersiz kişiliğinizi yaratmanıza ve geliştirmenize olanak tanır:

Toronto Üniversitesi’ndeki bilim adamları 166 yetişkinden oluşan bir grup üzerinde bir çalışma yürüttüler. Kişilik; dışa dönük, vicdanlı, anlaşılır, duygusal açıdan istikrarlı ve açık olmayı içerir. beş temel gerçeğe dayalıBu gruba bir test uygulandı ve kendi kişiliklerini tanımlamaları istendi.

Daha sonra bu kümenin bir kısmına Anton Çehov’un evli bir kadınla ilişkisi olan bir adamı konu alan Küçük Köpekli Kadın hikayesi eklenirken, diğer kısmına da aynı hikaye yazıldı. gerçek bir mahkeme metniOkundu ve daha önce cevapladıkları testi tekrar değerlendirmeleri istendi.

Çehov’un öyküsünü okuyanların cevapları büyük ölçüde değişti. Bunun nedeni ise insanların kurmaca hikâyelerde gördükleri hikâyelerden sonra, Onlar da kendilerini yargılıyor ve değişiyorlar.Yani kitap okurken hayal bile edemeyeceğimiz deneyimlere tanık olarak öğrendiklerimizle kendi benliğimizi yaratıyor ve geliştiriyoruz.

Kitap okumak Alzheimer’la mücadelede en büyük silahınızdır:

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan makaleye göre kitap okumak, beyni satranç oynamak veya bulmaca çözmek kadar meşgul ve aktif tutuyor. Bunun sonucunda sürekli uyarılan beyinde Alzheimer hastalığının görülme sıklığı artıyor. yaklaşık 2,5 kat azalır.Alzheimer hastalığına karşı hem bedeninizi hem de zihninizi daima aktif tutmalısınız.

Kendinize olan güveninizi artırır:

Neden her gün kitap okumalısınız sorusunun bir diğer cevabını da Sessizlik: İçe Dönüklerin Gücü kitabının yazarı Susan Cain veriyor. Kabil’e göre insanlar, özellikle de çocuklar okudukları kitaplara inanırlar. Hayran oldukları bir karakterleKendilerini bu kahramanla özdeşleştirme ve bu kahraman olarak görme eğilimindedirler.

Susan Cain, kitap okumanın entelektüel ve duygusal bir etkiye sahip olduğunu söylüyor. alevlendirici Bunun en değerli medya öğelerinden biri olduğunu söylüyor. Kitap okuyan insan sadece bir kurgunun içinde kaybolmaz, hayata farklı bakış açıları yaratarak yaşadığı dünyada kendinden emin bir şekilde var olmak için eğitilir.

İletişim becerilerinizi geliştirir:

İletişimin temeli kelimelerdir. Bu nedenle başarılı bir bağlantı için kişinin kelime dağarcığı son derece değerlidir. Londra Üniversitesi’nin 16-42 yaşları arasındaki bir grup insan üzerinde yaptığı çalışmalarda, insanların sözel bilgileri ölçülmüş ve gençler daha düşük puan aldı. Her gün kitap okuyan yaşlı bireylerde kelime bilgisi çok daha gelişmişti. Sonuç olarak kelime dağarcığı geniş olan bireylerin sorunlarını daha kolay anlattıkları ve çok daha sağlıklı iletişim kurdukları gözlemlendi.

Neden her gün kitap okumalısınız? Bilimin yaptığı çalışmalar sonucunda verilen sorunun yanıtlarını açıkladık. Ancak kitap okumak için tamamen bilimsel bir nedene ihtiyacınız yok. Kitap, şarjı hiç bitmeyen, ne zaman istersen yanında olan, seni tüm bu hayat karmaşasından kurtaracak bir dosttur.

Artık 10 maddeyi de tamamladığımıza göre sizi kitap listemizle baş başa bırakalım:

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu