Ekonomi

Hatta 1 ay vadeli finanse etmeye bile hazırız.

Nurdoğan ARSLAN ERGÜN

Finans kuruluşlarının kredi musluklarını kapatma noktasına gelmesi nakit ve sermaye sıkıntısı çeken sanayi kuruluşlarını darboğaza sürüklüyor. Daha birkaç hafta önce finansmana erişimde sıkıntı yaşandığından şikayet eden gerçek şube temsilcileri, bugün ‘hiç’ ulaşamadıklarından yakınıyor. Kâr marjları hızla eriyen işletmeler, sermaye ihtiyaçlarını karşılamak ve üretime devam etmek için kredi desteği beklerken ‘seçim ekonomisi’nden bir an önce çıkmaları gerektiğini vurguluyor.

“Kredinin bankası yok”

Günümüz ekonomik yapısında işletmelerin büyük nakit sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren Züccaciye Derneği (ZÜCDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Öksüz, “Enerji, işçilik, EYT, hammadde maliyetleri derken kimsenin derdi yok. kasalarında kalan paralar. Nakite şiddetle ihtiyaç vardır; Ulaşmak zordu, artık imkansız.” Artık ‘kredi bankası kavramı’ olduğunu ama kredi olmadığını söyleyen Öksüz, “Finans alanındaki risklerimiz çok arttı. Artık vergi borcunu ödemek için kredi yok” dedi. Ellerinde çekle gittiklerinde onu krediye çevirdiklerini anlatan Öksüz, “İpoteğiniz, teminatınız, her şeyiniz var. Devlet bankaları bile maksimum 2-3 ay vade diyor. Bunların %40’ı engellendi. O parayla nasıl bir üretim planı yapılabilir? Buna rağmen kredi verilmiyor.” Sanayicinin bir aylık kredi vadesini dahi ödemeye hazır olduğunu belirten Öksüz, “Günü kurtarma, yarını düşünme noktasında sıkışıp kalmış bir piyasaya doğru gidiyoruz” diyerek seçim ekonomisinin ekonomiye yön verdiğini vurguladı. en kısa sürede çıkılmalıdır. Seçim sonrası bir miktar normalleşme bekleyen Öksüz, “Bunu umut etmekten başka yapacak bir şeyimiz kalmadı. Seçimlerden sonra sektörün bu tür sorunlarına çözüm üretecek önerilerin geleceğine inanıyorum” dedi. Piyasanın bir çıkmaza girdiğini söyleyen Öksüz’e göre ticaret bir an önce normal akışına dönmeli ve nakit akışı sağlanmalıdır.

“Kredi verilse bile bu dönemde dönüşüm mümkün değil”

Ulutaş Metal Mutfak Eşyaları İnşaat San. AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ulutaş, “Yatırım yapmanız gerekiyor, bunun için toplu ve nakde ihtiyacınız var. Banka kredisi kullanmak imkansız hale geldi” dedi. Kullanıldığı zaman 2 aylık vadelerin kullanıldığını belirten Ulutaş, bu süre zarfında kar elde etmenin ve geri dönüşümün mümkün olmayacağını belirtti.

Süreci ‘kriz’ olarak yorumlayan Solmazer Konut Gereçleri San. AŞ Genel Müdürü Murat Solmazer, “Mali yapısı kötü olan şirketlerin özellikle kriz dönemlerinde durumu zor. Bunların arasında ‘kemiğe kadar kesilmiş’ olanlar da var. Üreticinin 3 ay sonra maliyetlerin ne olacağını tahmin edemediği için esneklik sağlayamadığına dikkat çeken Solmazer’e göre, finans piyasası da belirsizlik nedeniyle muslukları kapattı. Seçim sürecinin belirsizliğini ortadan kaldırmak isteyen Solmazer, şöyle devam etti: “Geleceğimizi görecek güven verici bir politika izlenmelidir. Burada güvenilir bir tablo çizilmesi gerekiyor. Tek beklentimiz sözlü de olsa piyasaya güven verecek bir müdahaledir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu